Системата бонус-малус предвижда: Изрядните шофьори ще плащат 225 лв. за Гражданска, а

...
Системата бонус-малус предвижда: Изрядните шофьори ще плащат 225 лв. за Гражданска, а
Коментари Харесай

СБА: Изрядните шофьори ще плащат 225 лева за гражданска, а причинилите смърт 1200

Системата „ бонус-малус ” планува: Изрядните водачи ще заплащат 225 лева за Гражданска, а предизвикалите гибел на пътя – 1200 лева

На 19 ноември Комисията за финансов контрол (КФН) разгласява на уеб страницата си  план на Наредба за системата „ бонус-малус " по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите, която провокира необятна социална полемика. В хода на разискванията, както и в онлайн пространството, бяха направени редица оферти, мнения, възражения, сложиха се и доста въпроси.

Ето отговорите на КФН по едни от най-честите питания на жители и специалисти:

Защо се вписва лидер в застрахователната лавица?
Предложението за регистриране на водачите, които ще ръководят моторното транспортно средство в застрахователната лавица по наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите е, с цел да се ангажира персоналната отговорност на водачите на МПС за личното им държание.

Изключения
В някои случаи условието за вписването на водачи в застрахователната лавица не се ползва. Например: водачи на коли за спешна помощ, на коли на Министерство на вътрешните работи със специфичен режим на придвижване, на образователни коли и други
Изключение има и при зародила изключителна нужда от ръководство на автомобил от лице отвън кръга на вписаните в застрахователната лавица. Например, когато вписан лидер не е в положение да ръководи моторното транспортно средство заради приложимост на алкохол, акцидент или влошено здравословно положение е планувано, че ръководството на автомобила от различен лидер, няма да се смята за несъблюдение на условието за регистриране на лидера в застрахователната лавица. Това се отнася и за случаите, в които се употребява услугата „ не карай пил “ (дринк енд драйв).
 

Всички лица, които ръководят автомобила без значение дали са вписани, или не като водачи в застрахователната лавица, остават застраховани.
Не се планува смяна на разпоредбите по отношение на кръга на застрахованите лица по Гражданско отделение, който ще продължи да включва всички лица, които на законно съображение ръководят или употребяват моторното транспортно средство, по отношение на което е подписана застраховката, без значение дали са вписани като водачи в нея или не. Това значи, че при положение на злополука, породена от невписан лидер, застрахователят ще продължава да изплаща обезщетение и няма да има право да изисква възобновяване на заплащането от невписания лидер единствено на съображение, че не е включен в застрахователната лавица.
 

Защо „ бонус-малус “ класовете се дефинират на база на административни нарушавания и закононарушения? Защо не се вземат поради породените вреди?
Системата „ Бонус-малус “ се основава на административни нарушавания и закононарушения по отношение на придвижването по пътищата, като са взети поради тези, които в най-голяма степен способстват за причиняване на пътнотранспортни катастрофи (като превишаване на рестриктивните мерки на скоростта, лишаване на преимущество, осъществяване на рискови маневри, ръководство на моторно транспортно средство в нетрезво положение или под въздействието на опиати, хулиганско държание при шофиране на моторно транспортно средство) или закононарушения, които сами по себе си съставляват пътнотранспортни катастрофи с породени вреди на имущество или физически лица.
Целта на метода е да спомага за предварителна защита на риска от настъпване на произшествия, като влияе още на стадия на определяне на рисковото държание, преди вредите да са настъпили. По този метод препоръчаният план за система „ бонус-малус “ ще бъде ориентиран към противопоставяне на аргументите за настъпване на застрахователни събития, вместо да влияе едвам откакто към този момент са настъпили вредоносните последствия.
Причинените вреди не са част от единните условия за поправяне на застрахователната награда, избрани с плана на наредбата за системата „ Бонус-малус “. Застрахователите и в този момент имат процедура да плануват надбавки и отстъпки от цената на застраховката, определяйки ги въз основа на личната си ценова политика. Проектът на Наредба планува опцията тази процедура да се резервира, като в допълнение ще се обезпечи и достъп до информацията за породените вреди посредством осведомителната система на Гаранционния фонд.

Какво мислите за предлагането за система, основана на данни за изплатените компенсации, тъй че единствено водачите, за които застрахователите са плащали вреди, да имат оскъпяване на полицата?
Моделът на система „ бонус-малус “ планува сходно нещо - при установяване на базовата застрахователна награда застрахователите, ще имат право на достъп до данни за изплатени искания за предходните 5 години по застраховки „ Гражданска отговорност " на автомобилистите. След натрупването на статистическа информация за пазара като цяло при прегледа на системата „ бонус-малус “ ще се проучва и опцията да бъдат включени в допълнение и изплатените искания като фактор.

Взимат ли се поради и вредите? Ако да, от кого и къде?
Част от отговора се съдържа в отговор № 2. Причинените вреди не са част от единните условия за поправяне на застрахователната награда. Предложено е факторите, свързани с изплатени компенсации по искания по застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите да могат да се употребяват от застрахователите при образуване на тяхната базова застрахователна награда по застраховката, като да плануват понижения (отстъпки) или нараствания (надбавки), според създадени от тях цени, оповестени пред Гаранционния фонд. По този метод не се основава нормативно обвързване на застрахователите да ползват тези фактори в договорната си процедура и застрахователите остават свободни да образуват цените за базовата застрахователна награда по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите. Единственото ограничаване, което се слага при образуването на базовата награда, е тя да не включва факторите, избрани за задачите на системата „ бонус-малус, “ с цел да се избегне двойното отчитане на едни и същи фактори, както при установяване на базовата награда, по този начин и при нейното поправяне.

В случай, когато факторите, свързани с изплатени компенсации по искания, са планувани в цените на застрахователите, се основават условия за потребление на информацията в регистъра на предявените и изплатените искания, поддържан в осведомителния център на Гаранционния фонд. Това ще разреши на застрахователите да правят качествена самостоятелна оценка на риска на база изплатени компенсации при установяване на базовата застрахователна награда по застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите и ще се сътвори гаранция против недобросъвестно скриване или против неведение на информация от застраховащите лица във връзка с тези фактори за оценка на риска.

Защо системата „ бонус-малус “ се вкарва равнопоставено за всички, а не планува от първичния миг отстъпки за водачи без нарушавания (напр. с така наречен „ златен ваучър “) и усложнения за водачи с нарушавания в интервал от примерно 5 години обратно?
Въвеждането на система „ бонус-малус “ допуска автомобилистите да са в популярност за последствията от своите дейности, с цел да могат да съобразят държанието си с тяхното настъпване. Затова не се планува действия, които са осъществени преди влизането на наредбата в действие, да се взимат поради. През идната 2020 г. и след приемането на наредбата „ бонус-малус “  и обнародването й в Държавен вестник ще има нулев интервал (измерен в месеци или година), в който ще се събират данни за нарушаванията, които всеки един лидер на автомобил, извършва на пътя, а самата система, се чака да стартира да действа през 2021 година

Защо класовете за „ малус “ плануват утежнение до 400 %, а класовете за „ бонус “ плануват отстъпка до 23/25%?
Един от правилата, на който се основава системата „ бонус-малус “, е финансова индиферентност. Това значи, че тя не би трябвало да води сама по себе си нито до увеличение, нито до понижаване на общия размер на застрахователните награди, събирани при подписване на застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите, а единствено да преразпределя тежестта сред по-рисковите и по-малко рисковите водачи. Съобразно направените разбори се чака преобладаващата част от водачите (между 70 и 80%) да бъдат в групата на нискорисковите, които се употребяват от отстъпка от наградата. За да могат да бъдат събрани средствата за финансиране на отстъпката, надбавката върху наградата на високорисковите водачи би трябвало да бъде задоволителна. В региона на най-високите класове за малус се чака да бъдат по-малко от 5% от водачите на МПС и това ще бъдат лицата, извършващи закононарушения или тежки нарушавания по отношение на придвижването по пътищата.
„ Бонус-малус “ системата нито облагодетелства, нито ощетява застрахователите, При тях действително пари допълнително няма да остават. Парите би трябвало единствено да се преразпределят. Ако 70%-80% от водачите са изрядни и те би трябвало да получат 23%
бонус, то той ще се образува едвам от 20 % от водачите, които имат по-високо рисково държание.
Тоест в случай че имаме 10 индивида, от които на 8 би трябвало да дадем, а на 2 да вземем, то от двама би трябвало да се вземат по 4 лева, с цел да се дадат на 8 индивида по 1 лева. 
 

От сектора разясняват, че 80% от водачите ще получат отстъпки. Възможно ли е това да затрудни в допълнение фирмите, в случай, че точно наложителната лавица „ Гражданска отговорност “ има максимален дял ?
„ Бонус-малус “ системата следва да се самофинансирa, като не се изкривява междинната годишна награда, което значи, че се основават условия за заслужено поправяне на застрахователна награда по застраховката „ Гражданска отговорност “, като не се дава превес на ползите на застрахователите пред тези на жителите. На база на получените разпределения са избрани и премийните множители, по метод, който подсигурява, че съществува равновесие освен в дълготрайна, само че и във всяка бъдеща година на действие на системата.

Колко ще са действителните суми, плащани от водачите?
При примерна базисна награда за Гражданско отделение от 300 лева, изчисленията демонстрират, че при 20-степенната канара, полицата за изрядните водачи ще бъде 225 лева Онези 0,6 % от водачите, предизвикали гибел на пътя, пък ще платят 1200 лева застраховка или с 900 лева по-скъпа застраховка.

Продължението чети в www.sba.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама&nbs

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР